Nyheder

Haderslev giver meget bolig for SU’en

Ny undersøgelse fra Akutbolig.dk viser, at der er store forskelle på hvor meget bolig de kommende studerende kan få for SU’en.

Den 26. juli får kommende studerende svar på, hvilken uddannelse de er optaget på og i hvilken by. Denne kommende studieby er ikke uden betydning, da det er afgørende for, hvor stor en del af SU’en der går til bolig.


I København går hele SU’en ofte til bolig
Af landets 36 studiebyer er der store forskelle på, hvor meget bolig de studerende kan få for SU’en. Ikke overraskende er det dyrest i København, hvor den høje kvadratmeterpris gør, at SU’en i gennemsnit kun rækker til en lejebolig på 34,2 kvadratmeter. Dette er vel og mærke, hvis hele SU’en går til huslejen. Hvis studerendes økonomiske råderum skal række til andet end bolig, må de studerende derfor nøjes med langt mindre. Selvom de studerende er villige til at nøjes, er det ifølge Daniel Juhl, adm. direktør for Akutbolig.dk, ikke nødvendigvis tilstrækkeligt:
“Manglen på små boliger i storbyerne betyder, at mange studerende, i jagten på et sted at bo, er nødsaget til at bruge hele SU’en på bolig.”
Studerende i København må derfor i mange tilfælde supplere SU’en med et studiejob for at have penge til mad, bøger og andre nødvendigheder.


Store forskelle på tværs af landet
Langt lysere ser det dog ud for de studerende, som starter i nogle af de mindre studiebyer. I eksempelvis Esbjerg har hver studerende, hvis de bruger hele SU’en på bolig, råd til en lejebolig på 65,3 kvadratmeter. I Danmarks billigste studieby, Lemvig, kan studerende på SU få fingrene i hele 89,4 kvadratmeter.

I Haderslev rækker SU’en, ifølge undersøgelsen, til en studiebolig på 71,5 kvadratmeter – altså mere end dobbelt så meget som i hovedstaden.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er baseret på kvadratmeterpriser på 5.937 lejeboliger i studiebyerne, der har været annonceret ledige på Akutbolig.dk i løbet af seneste fire måneder. Studiebyerne, som er inkluderet i undersøgelsen, indebærer de 36 byer, hvor en eller flere videregående uddannelser er placeret. I beregningen af antal kvadratmeter på SU, er der taget udgangspunkt i en SU efter skat på 5.286 kr. per måned. Dette beløb er baseret på satsen for 2019, og tager udgangspunkt i, at det er den studerendes eneste indtægt.