Øvrige sportsgrene

Genforeningsstafet i Sydjylland

Til maj måned næste år står frivillige fra 23 løbeklubber og DGI Sønderjylland klar med Stafet 2020 Genforeningsløbet – 468 km. stafetløb langs den gamle grænse med folkefest i 9 store eventbyer.
Stafet 2020 bliver et løbearrangement uden tidtagning med 5 km gang og 5 km løb i alle 9 deltagende eventbyer. Foto: Lasse Olsson.
Med et positivt projektstøtte fra Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af 2020 Genforeningsjubilæet, er Stafet 2020 rykket et stort skridt tættere på realiseringen af den historieformidlende del i stafetten.
Pengene skal bl.a. bruges til at skabe en interaktiv, mobil udstillingstrailer, hvor borgerne bliver præsenteret for Genforeningshistorien, DGI’s idrætshistorie og samtidig kan de selv bidrage ved at sende en hilsen til fremtiden, hvor de reflekterer over, hvad det vil sige at være borger i Sønderjylland og Danmark i dag.
Alt materiale og hilsner fra borgerne bliver dokumenteret og forseglet i en tidskapsel til udstilling på Folkehjem Aabenraa, som først må åbnes om 100 år;
”Med udstillingstraileren vil vi skabe en kobling mellem bevægelse og historieformidling, det har været én af mine helt store ønsker i Stafet 2020, at forbinde fortid, nutid og fremtid, og med dette tilskud, kan vi påbegynde arbejdet” udtaler frivillig bag Stafet 2020, Holger Jacobsen.
Udover Kulturministeriets støtte har Stafet 2020 projektet også modtaget positive tilsagn fra flere af de arrangementsinvolverede kommuner, samt Region Syddanmark og BHJ-Fonden.

Tilmelding åbner 3. december…
Lige nu har styregruppen og de 23 DGI-løbeklubber travlt med at få færdiggjort programmerne for de 9 store events, hvoraf det første bliver skudt i gang i Aabenraa d. 2. maj, for derefter at sende stafetten videre langs den gamle grænse rundt gennem de 7 sydligste kommuner til at afslutte løbefesten i den ny-anlagte Genforeningspark ved Folkehjem i Aabenraa d. 30. maj.
”Det eneste vi på nuværende tidspunkt ved, som kommer til at foregå i alle 9 byer, er en 5 km gårute og en 5 km løberute, således at alle events også egner sig til familier og nybegyndere – vi håber på at se rigtig mange være med til at fejre Genforeningen 2020 på en aktiv måde” siger Holger Jacobsen.
Tilmelding til Stafet 2020 åbner på DGI’s hjemmeside www.dgi.dk/stafet2020 d. 3. december, og her kan man vælge, hvilke af de 9 eventbyer, man vil deltage i.