For fjerde gang afholder Haderslev Kommune d. 4. maj 2020 Åbent Sikkerhedspolitisk Topmøde i Kulturhus Harmonien.
2020 er både 100-året for Genforeningen og 75-året for Danmarks befrielse og derfor er fokus på de sidste 100 års dansk-tyske relationer i et aktuelt og sikkerhedspolitisk perspektiv.
“Hverken Lykke Friis eller Mogens Lykketoft kræver nogen særlig præsentation – de er blandt de største hjemlige kapaciteter indenfor sikkerheds- og udenrigspolitik. Derfor er vi glade for at se dem i Sønderjylland d. 4. maj til Topmødet”, siger Haderslevs borgmester H.P. Geil.
De dansk-tyske relationer fylder i en dansk sammenhæng, men særligt i Sønderjylland. Genforeningen og besættelsen har præget forholdene, men siden den dansk-tyske aftale i 1955 har udviklingen været positiv. Danmark og Tyskland er nu allierede i en verden, hvor fred og frihed mange steder – også tæt på Europa – ikke kan tages for givet.
“Jeg glæder jeg mig til at høre Lykke Friis og Mogens Lykketofts overvejelse om, hvor vi i dag står og bud på, hvordan fremtiden kan tegne sig”, siger H.P. Geil.
Haderslev Kommune huser nogle af de vigtigste af forsvarets etablissementer; Fighterwing Skrydstrup, Haderslev Kaserne og Beredskabcenter Syd og er det eneste sted i Sønderjylland, hvor forsvaret i dag er til stede.
Derfor er Haderslev det naturlige centrum og vært for Sikkerhedspolitisk Topmøde – det største folkeligt arrangement af sin art i Danmark – og som i år holdes på dagen for Danmarks befrielse og er et naturligt supplement til Lysfesten om aftenen på Haderlsev Kaserne med 10.000 deltagere.
Temaet for årets topmøde er: Kan de dansk-tyske relationer gøre en forskel for fred, frihed og forsoning i verden i dag?
Her har Mogens Lykketoft og Lykke Friis forskellige bud.
”De sidste 100 år er også historien om en verdensordens totale sammenbrud, forsøg på at etablere en ny, der kunne skabe fred i verden, men som led nyt nederlag med 2. verdenskrig. Den verdensorden vi har opbygget siden 2. verdenskrig har både Danmark og Tyskland bidraget konstruktivt til, men den regelbaserede verdensorden er i dag under udfordring fra Putin, Trump, det iranske præstestyre, migration og intern splid i EU og NATO. Her er både Danmark og Tyskland nød til at revidere vores syn på en række sikkerhedspolitiske nøglespørgsmål.” siger Mogens Lykketoft.
”Tyskland kom ud af 2. verdenskrig som Europas og verdens prügelknabe for så i dette årtusind at se Kansler Merkel kåret som lederen af den frie verden efter præsident Trump for fire år siden blev valgt som præsident i USA. Nu står vi i et år, hvor det næste præsidentvalg i USA skal afholdes. Generationsskiftet i Tyskland er på vej og hvor Europas position i verden udfordres af Kina, krige i Mellemøsten og Nordafrika, Rusland og andre. Lederskabet i Europa er helt afgørende for Europas skæbne – men hvor skal det komme fra? Berlin, Paris eller London?” spørger Lykke Friis.
De danske hovedtalere
Lykke Friis er direktør i Tænketanken Europa, tidligere klimaminister, mangeårig prorektor på Københavns Universitet såvel som mangeårig formand for Udenrigspolitisk Selskab og ind til fornylig korrespondent i Berlin for Berlingske Tidende.
Mogens Lykketoft er tidligere formand for FN’s Generalforsamling, tidligere udenrigs- samt mangeårig finansminister, formand for Folketinget og medlem af samme i næsten fire årtier.
Se program her
forrige nyhed
næste nyhed