MON i cockpittet af det danske F-35 Foto Luke Air Force Base
MON i cockpittet af det danske F-35 Foto Luke Air Force Base
Nyheder

Første pilot fløj dansk F-35

Den 5. maj 2021 klokken 10.05 lokal tid blev der skrevet intet mindre end dansk militærhistorie, da testpiloten MON, som den første dansker, succesfuldt fløj et dansk F-35 kampfly. Han fløj i omkring 90 minutter over Arizonas ørken. På turen var MON ledsaget af et amerikansk og hollandske F-35 fly fra eskadrillen med tilnavnet ”Emerald Knights”.

“At få lov til at være den første dansker, der flyver Forsvarets nye kampfly er en kæmpe ting. Der er et stort og enormt dygtigt hold bag, som har mindst lige så meget æren af, at det her blev muligt”, fortalte piloten med kaldenavnet MON efter turen og tilføjede:
”Jeg har prøvet mange spændende ting i mine mere end 25 år som jagerpilot i Flyvevåbnet, men det her er et af de helt store højdepunkter, hvis ikke det største. Både på det professionelle plan, fordi det har været en lærerig og udfordrende opgave at skulle lære at flyve et nyt fly, men selvfølgelig også på det personlige plan, fordi det markerer startskuddet til de næste 30-40 år med F-35 i det danske flyvevåben.”

Piloten skal i de kommende dage flyve flere ture inden han returnerer til Danmark. Her skal erfaringen videregives til F-16 piloterne, som snart begynder omskoling til F-35 også i Arizona.

Se video af flyvningen og hør MON’s reaktion her