Nyheder

F35 i luften på onsdag

Med assistance fra vores naboer i nord – Norge, vil der på onsdag være demo-/testflyvning med det nye danske kampfly F35.
Det sker i tidsrummet fra cirka 15.15 til 18.00.
Planen er at nordmændene flyer ind fra nord og simulerer en landing på banen i Skrydstrup. Herefter vil flyet foretage en opstigning og flyve en fastlagt runde, som vil bringe det over Skrydstrup, Vojens, Bevtoft Vedsted og Over Jerstal i flere omgange.
Se ruten der flyves her
Med i flyvningen deltager også en F16, det er planlagt der er tre minutter imellem de to fly.
Det vil med stor sandsynlighed være F35 der flyer forrest, årsagen hertil er at piloten ikke har fløjet den planlagte rute og derfor vil den danske pilot lettere kunne justere ind i sin kurs. Planen med flyvningen er at de to fly skal flyve i samme højde, med samme fart og samme indstillinger, for at skabe et realistisk lydbillede af forskellen på flyene.

Bliv observatør
Borgerne i omkring de berørte byer og langs flyveruten opfordres til at give deres observationer videre. Dette gøres igennem ved at tilmelde et spørgeskema og melde ind hvad der bliver observeret via et link, som kan fås ved tilmelding her
Alle kan deltage i observationerne hvad enten man opholder sig inde eller ude, det er simpelt at deltage, da man skal melde om der høres et fly og hvordan man oplevede lyden. Dette gentages for hver gang der er et fly som høres.

To omgange
Der vil være to omgange med flyvninger, hvor den første starter klokken 15.15 cirka og varer i omkring 35 minutter, vil den anden starte klokken 17.00.
I pausen vil flyene lande og blive tanket op, herefter vil de starte som det forventes der bliver gjort når de nye fly får base på Flyvestationen i Skrydstrup.

Ekstra fly
Fra Norge kommer der to F35 fly, det er dog kun det ene som vil gøre sig gældende i demostrationen, det andet vil ved ankomst cirkulere højt over de andre og lande efter det deltagende F35 og F16.
Flyet er ikke en del af demonstrationen, men udelukkende med som backup, det vil lande og lette som et normalt fly for at blive tanket op i forbindelse med pausen.

Lydmåling flere steder
Under testflyvningerne vil der blive opstillet mikrofoner som skal optage og måle lyden. Mikrofonerne vil blive opstillet i Bevtoft, Gabøl, Skrydstrup, Vojens, Martrup og Over Jerstal.
Allerede dagen efter, torsdag den 23. maj klokken 19.00, vil der blive afholdt et infomøde hvor de første målinger og observationer vil blive fremlagt.
Dog skal alt indsamlet data behandles, en opgave som bliver udført af det
hollandske luft- og rumfartscenter, Nederlands Luchten Ruimtevaartcentrum (NLR).

Skulle vejret ikke være egnet til flyvning onsdag, vil denne blive forsøgt gennemført torsdag, hvorfor det informationsmødet bliver afholdt fredag den 24. maj ligeledes klokken 19.00.

Læs meget mere om testflyvningerne på f-35iluften.dk, hvor det også er muligt at tilmelde sig en SMS service, som giver informationer på dagen