Norsk F-35 under testflyvning i 2019 Arkivfoto: René Holm
Norsk F-35 under testflyvning i 2019 Arkivfoto: René Holm
Vojens

F-35 fly vil skabe vækst i Sønderjylland

Om to år ankommer de første F-35 kampfly til Flyvestation Skrydstrup, hvor de afløser F-16, der efter næsten 50 års tro tjeneste skal på pension. På et møde i Vojens Lufthavn kan virksomhederne tilkendegive deres interesse for forskellige opgaver.

For at holde de nye fly i luften skal der et omfattende støttesystem til, og vedligeholdelsen af det overlader flyvevåbnet i høj grad til private virksomheder.

Det åbner muligheder for lokale leverandører, og derfor inviterer forsvaret og forsvarsindustri-klyngen CenSec til informationsmøde i Vojens Lufthavn den 1. december.

Vojens Lufthavn er en civil, kommunal lufthavn i umiddelbar tilknytning til Fighterwing Skrydstrup, og på mødet får deltagerne derfor også mulighed for at se nærmere på de mange maskiner og værktøjer, som skal holdes vedlige.

“Flyvestationen og Vojens Lufthavn har stor betydning for vores lokalområde, både som arbejdsplads og kunde hos det lokale erhvervsliv, og derfor skal vores virksomheder naturligvis også være med til at vedligeholde udstyret til de nye fly. Det vil være med til at skabe vækst og udvikling i Haderslev Kommune”, siger borgmester i Haderslev Kommune, H.P. Geil.

“Mødet i Lufthavnen er en perfekt lejlighed til at høre om alle detaljerne og melde sin interesse, og for en afgående borgmester som mig er det en stor fornøjelse at være med til at lægge fundamentet til mange årtiers ordrer til erhvervslivet i Vojens og omegn”, siger borgmester i Haderslev Kommune, H.P. Geil.

Klaus Bolving er direktør i CenSec, den nationale klynge for forsvarsindustrien, og han tilføjer, at man ikke må undervurdere omfanget af arbejdet alene af den grund, at det skal leveres i 40 – 50 år.

“Udover det historiske vingesus i at blive involveret i vedligeholdelsen af de nye fly kan det også få stor betydning for de involverede virksomheder, at kontrakterne bliver indgået med en af verdens største teknologivirksomheder Lockheed Martin. Er man først indenfor døren hos dem, så kan det føre til meget mere med tiden”, understreger CenSec’s direktør.