Susan Lange er første danske keramiker i rækken. Her står hun med genstanden fra Christian Lassens Mindemusuem i Jardelund. Foto: Pressefoto
Susan Lange er første danske keramiker i rækken. Her står hun med genstanden fra Christian Lassens Mindemusuem i Jardelund. Foto: Pressefoto
Kultur

Ehlers samlingen i grænseoverskridende samarbejde

Ehlers Samlingen er gået i gang med et stort grænseoverskridende projekt, der skal undersøge hvordan to museumsgenstandes form og funktion bærer på skikke og livsstile på begge sider af grænsen. Projektet er støttet af Interreg Deutschland-Danmark og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

Transformationer i ler
Hviskelegen “Transformationer i ler” får form af en stafet, som udgår fra Ehlers Samlingen i Haderslev og Christian Lassens Mindemuseum i Jardelund (Tyskland), med en genstand fra samlingen som afsæt. Genstanden sendes til en kunstner på den anden side af grænsen, som skal fortolke den i en ny udgave. Herefter skal en række kunsthåndværkere fortolke den foregåendes værk, som er det eneste de ser. Første kunsthåndværker laver en parafrase over originalgenstanden, næste kunsthåndværker fortolker parafrasen, osv. På den måde bliver genstandens egenskaber og kendetegn, som bliver omdrejningspunktet og undersøges med forskellige kunstneriske blik fra grænseregionen. Til sidst samles genstandene fra begge lande samt originalgenstandene i en udstilling, som vises først i det ene land og så i det andet. I mødet med kunsthåndværkernes nyskabte genstand vil de besøgende blive gjort bekendt med historien og funktionen af den museumsgenstand, som de nyskabte genstande er inspireret af, samt blive introduceret til, hvordan den kunstneriske praksis er en sammenvævning af både kreative designprocesser og høj håndværksmæssig faglighed.

Om kunsterne/keramikerne

Medvirkende DK:
- Susan Lange er uddannet på Kunsthåndværkerskolen i Kolding og har sit værksted, galleri og butik i den gamle Købsmandsgård i Store Anslet. 
- Jette Löwén fra Rødding har en uddannelse fra Designskolen i Kolding og arbejder som keramiker og underviser på Vejen Billedskole. 
- Mette Joensen fra Aabenraa er Meisterschüler i ”freie Kunst” fra kunstakademiet i Bremen, med vægt på tegning og grafik – keramikken er kommet til senere.

Medvirkende DE:
- Doreen Stümpel har sit atelier i Fünfgiebelhaus i Frederikstad og arbejder både som maler og keramiker.
- Billedhuggeren og maleren Christel-Burmeister Gronau driver kunstværkstedet Arteljee i Bramstedlund, kun få km fra den dansk-tyske grænse. 
- Susanne Koch holder til i Osterby og fremstiller både keramik til hverdagsbrug og tematiserede installationer. --