Debat

Debat: Hvorfor er jeg smitsom?

Anders Lihl Bennetsen, Tværgade 5B, 6500 Vojens, skriver dette debatindlæg:

Hvorfor er jeg pr. definition smitsom?
I Danmark er vi stadig ualmindelig langt bagud, når vi taler om homoseksuelle mænds rettigheder.
Som homoseksuel mand bliver du pr. definition erklæret syg og smitsom og du må derfor ikke donere blod.
Jeg synes det er grotesk, at vi som samfund ikke er nået længere.
Faktum er at f.eks. Region Hovedstaden mangler i øjeblikket helt op mod 10.000 bloddonorer. Blodbankerne vil især gerne rekruttere mænd, da de typisk er mere stabile bloddonorer. Mænd har mere blod end kvinder, og de kommer ikke lige så ofte i midlertidige karantæner som kvinder i forbindelse med lav blodprocent, graviditet, fødsel, amning og for lav vægt.
Jeg har kendskab til masser af homoseksuelle mænd, der gerne vil være bloddonorer. Det er et billede, vi har set igennem årtier. Jeg mener, at tiden nu er inde til, at vi laver reglerne om, for nu er situationen en anden.
Fagligheden på området er blevet meget bredere og man kan i dag teste blodet om der skulle være urenheder i det.
Videnskabelige studier understøtter faktisk dette forslag. Den engelske regerings kommission konkluderede i 2017 at “nye test systemer er mere præcise og donorerne er gode til at følge retningslinjerne”. Regering i England sænkede derefter ventetiden for homoseksuelle til 3 måneder.
Lad homoseksuelle mænd få retten til også at donere blod – Vi er pr. definition hverken mere syge eller større smittefare end resten af den danske befolkning.