Siger datoen og tiden den 11.11. klokken 11.00 dig noget?
Måske ikke. I hvert fald næppe, hvis du er nyere dato. Men vi skal ikke spole tiden ret mange tiår tilbage før netop dette tidspunkt var mejslet ind i de ældre sønderjyder.
Og på én eller anden måde burde det stadig være det. For det er vel det mest markante øjeblik for det stykke land, som vi kalder Sønderjylland. Det var på dette tidspunkt – i 1918 – at én af verdens mest frygtelige krige endte. En krig, som ikke havde den helt store betydning for danskere, men som havde uhyggelige konsekvenser for de familier, som boede syd for Kongeåen.
Den gang var Sønderjylland en del af Tyskland, og derfor blev mange tusinde unge mænd sendt i krig. Vel at mærke én af de mest meningsløse krige nogensinde. En krig, hvor det kunne koste hundrede tusinde døde unge mænd, at erobre en ligegyldig mark i Nordfrankrig.
I dag står der, i hver eneste lille sønderjyske flække, mindesten over netop dette sogns faldne. Og i de ældre sønderjyders erindring var også alle de, som vendte hjem fra slagmarken med ar på krop og sjæl. Derfor blev der, overalt i landsdelen, afholdt mindehøjtideligheder netop den 11.11. klokken 11.00.
Flere steder
2018 bliver ingen undtagelse i Haderslev. Det er 100 året for verdenskrigens afslutning, og det har ført en del af mindehøjtideligheden til franske Braine, hvor en del faldne sønderjyder ligger begravet.
Men også i Haderslev vil krigsafslutningen blive markeret.
Stor mindedag på Sønderborg Slot
Museum Sønderjylland markerer 100-året for Første Verdenskrigs afslutning. Det sker med en historiefestival på Sønderborg Slot lørdag den 10. november fra kl. 10.00 til kl. 16.30.
Slotsgården omdannes til en feltlejr, når soldater, matroser og sygeplejersker optræder i uniformer fra Første Verdenskrig, fortæller om soldaterlivet og demonstrerer udstyr og udrustning. Her må man gerne røre. Og man kan købe et måltid varm mad fra en brændefyret gullasch-kanon.
[media-credit name=”Soldaternes lidelser og tab bør aldrig blive glemt.” align=”alignnone” width=”300″][/media-credit]
Mød Hanne C. Christensen m.fl. fra hjemmesiden ”Den store Krig 1914-1918”, der forsøger at sætte navn og ansigt på mere end 30.000 sønderjyske krigsdeltagere.
Endvidere er der stande fra Støtteforeningen for Sikringsstilling Nord, Deutsches Museum Nordschleswig, Historie Haderslev, Historisk Samfund for Sønderjylland og Historisk Samfund for Als og Sundeved.
Foruden vores permanente Udstilling om Første Verdenskrig vil der også være en mini-udstilling med udvalgte genstande fra Første Verdenskrig.
Du kan også komme til spændende foredrag i Riddersalen:
Kl. 11.00-12.00:
Bjarne S. Bendtsen og Karl Fischer taler om ”Den sønderjyske krigsroman før og nu” – i årene efter krigen udkom en del romaner og krigserindringer – og de seneste 10-15 år har også budt på adskillige romaner om sønderjyder i Første Verdenskrig.
Kl. 13.00-14.00:
Kristian Bruhn (Mosede Fort) og Rob Troubleyn (Koninklijk Legermuseum, Belgien) taler om ”Det lille land i den store krig”. Om de små neutrale lande Danmark og Belgien og deres udfordringer og meget forskellige skæbner under Første Verdenskrig;
Kl. 15:00-16:00:
Tom Buk-Swienty og René Rasmussen taler om ”Danskere på begge sider af fronten i verdenskrigen”. Danskeren Thomas Dinesen som frivillig i den canadiske hær og sønderjyden H.C. Brodersen i tysk krigstjeneste.