Klumme

Klumme: En mands drøm blev en hel egns hjertebarn

Der var engang en mand med en drøm. Og denne mand valgte at gøre drømmen til virkelighed.

Kræftlægen Gordy Klatt mente at der skulle samles midler ind til kampen imod den dødelige sygdom. Og handlekraftig som han var, lånte han Atletikstadion i hjembyen Tacoma. Her gennemførte han verdens allerførste Stafet for Livet. Det var dog ingen stafet idet Klatt selv løb samfulde 24 timer på stadion banen. De 24 timer skulle symbolisere at kampen imod sygdommen tager 24 timer hver eneste dag. Dette skete i 1985.

Gode venner, patienter og andre støttede arrangementet og Klatt fik indsamlet 150.000 kr til det gode formål. Men han gjorde også noget andet – og meget større – han satte gang i en bevægelse, som blev verdens omspændende. Nu deltager flere end fire millioner mennesker i flere end 30 lande i det, som ikke blot er en gigantisk indsamling, men også en kæmpe fest for livet, en fejring af de som vandt over kræften og et minde over de som ikke vandt. Heldigvis nåede Klatt at opleve verden tage imod sin drøm. Han døde selv af kræft i maven tilbage i 2014, 71 år gammel.

Få steder i verden har stafetten dog haft en historie som i Haderslev. Siden tre stærke parter – Kræftens Bekæmpelse, JydskeVestkysten og Haderslev Kommune – i 2011, besluttede at Haderslev skulle melde sig iblandt byer med stafetter, har byen og egnen bare imponeret.

Ikke mindst takket være et uhyre stort antal engagerede frivillige, super dygtige folk på nøglepladser, en helt fantastisk dampark og en folkelig opbakning som intet andet sted, trådte Haderslev-stafetten ind i feltet af stafet-byer i 2013. Vel at mærke som den største premiere-stafet nogensinde i Danmark. I 2014 var stafetten Europas største, i 2015 blev den verdens største og i 2016 blev den foreløbige rekord sat med 8065 deltagere. Det har fået hele verdens stafet-øjne til at rettes imod den lille by i Sønderjylland, der har flere deltagere end byer med dobbelt så mange indbyggere som hele Danmark !!!

Det lyder ufatteligt, men det har sin logik. Ikke alene betyder det meget at vi alle er berørte af kræften. Hvis vi ikke selv er ramt, så har vi nære venner og slægtninge som er. Men det gælder jo over hele verden.

Noget andet er nærheden, viljen til at gøre en forskel og samtidig kunne mærke at man gør det. Muligheden for at hoppe ud af hverdagens ‘hamsterhjul’ og være sammen om noget som en meget større en hverdagens frikadeller og den brune sovs.

Stafet for Livet har brug for os alle, og derfor føler vi os også vigtige. Hvis man ikke kan gå eller løbe, så kan man sikkert smøre en bolle eller brygge noget kaffe. Nogen kan løbe 100 kilometer på unge ben, andre kæmper sig igennem én runde med krykker. Men alle er lige velkomne og alle bidrager til det fælles resultat. Det er værdier som vort velfærdssamfund har mistet lidt, men som vi – her i Haderslev – har fundet. Og så hjælper det da også at vi alle kan føle at her er vi verdensmester. Så kommer man sig lidt lettere over millionunderskud i kommunekassen, surhed på arbejdspladsen og stresshelvedet når ungerne skal hentes i børnehaven.

Vi elsker Stafet for Livet fordi den også giver os mulighed for at komme i nærkontakt med vore følelser – og det er helt legalt. Man kommer ikke igennem en lysceremoni uden tårer på kinden – og det er SÅ meget iorden. Her græder selv de største drenge og sejeste piger.

Hundredevis af frivillige har allerede længe været i gang med at skabe Stafet for Livet 2019 i Haderslev. Og endnu flere kommer i arbejdstøjet i weekenden. Dem skylder vi en kæmpe stor tak. Tak for slidet og tak fordi I gør det muligt at være super stolte af vores by, vores kommune og vores egn. Vi ses i Damparken i weekenden.