Butikker i Haderslev har modtaget falske eurosedler den seneste uges tid. Syd- og Sønderjyllands Politi har modtaget ni anmeldelser om pengefalsk i årets første syv uger.
Syd- og Sønderjyllands Politi advarer nu borgere og forretningsdrivende om, at der i øjeblikket er falske eurosedler i omløb. Især Haderslevområdet er ramt, hvor flere butikker modtaget de falske eurosedler. Politiet har efterforsket sagen gennem en uges tid.
”Der er ikke tale om en enkelt gerningsmand. Vi har haft fat i flere mistænkte og har også kig på flere personer, som vi nu skal tale med”, siger politikommissær Ole Rahbæk.
Syd- og Sønderjylland har været ramt af forholdsvist mange tilfælde af pengefalsk i år. Ni gange har Syd- og Sønderjyllands Politi modtaget en anmeldelse om pengefalsk i de første syv uger af 2022. Hele sidste år blev det til i alt 39 sager i hele politikredsen.
Denne gang er der tale om falske euro-sedler, som er påtrykt et meget lille ”movie money”.
”De kriminelle spekulerer i, at personalet ved kassen udelukkende har få sekunder til at vurdere en pengeseddel i forbindelse med betjeningen af kunderne. Og den typiske fremgangsmåde er, at de kriminelle køber varer for et lille beløb og betaler med den falske pengeseddel, eller spørger, om man kan veksle, ”siger vicepolitiinspektør Christian Østergård, leder af Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion, der opfordrer både borgere og handlende til at være særdeles agtpågivende, hvis de modtager euro-sedler.
Vicepolitiinspektør Christian Østergård har tre gode råd til butikkerne for at imødegå sager om falske pengesedler:
Sæt et skilt op på butiksdøren, hvor det tydeligt fremgår, at forretningen maksimalt giver fx 300 kroner tilbage i byttepenge, og at det ikke er muligt at veksle penge/veksle andet end maksimalt 100 kroner – fx så kunderne kan få mønter til indkøbsvognen.
Sørg for at instruere de ansatte i, hvordan de spotter falske pengesedler. Eurosedler kan tjekkes ved at føle, se og vippe dem. Sedlerne er trykt på en særlig måde, så de får en speciel overflade, ligesom der er vandmærke og sikkerhedstråd i sedlen, der kan ses, når sedlen holdes op mod lyset. Endelig er der på forsiden skiftende billeder i et hologram, der kan ses, når man vipper sedlen.
Hav klare retningslinjer for, hvornår en ansat ved kassen kan tilkalde bistand fra fx en butiksleder – i tilfælde af mistanke om, at en person er i gang med at betale med falske penge. Det er vigtigt at kunne tilkalde bistand, også selvom der er mange kunder ved kasselinjen og travlt i butikken. Har man mistanke om at en seddel er falsk, så skal man altid kontakte politiet på 1-1-4.
Strafferammen for falskmøntneri er på 12 års fængsel, hvilket er en af straffelovens højeste strafferammer. Straffelovens bestemmelser gælder også for forfalskninger af udenlandske sedler og mønter.
Læs mere om, hvordan du spotter falske eurosedler på Den Europæiske Centralbanks hjemmeside